Günlük Yaşamdaki Fizik

Ana Sayfa >>

Kişisel Bilgiler >>
    Özgeçmiş
    Bilimsel Yayınlar
    Atıflar
    Tasarılar (Projeler)
    Bilimsel Sunuştaylar
    Yönetilen Tezler
    Dersler
    Görevler
    Diğer Yayınlar
    İletişim

Fizik/Fizik Eğitimi >>
    Fizik Deneyleri
    Nobel Fizik Ödülleri
    Öğeler Çizelgesi
    Biliyor Muydunuz?

Duyurular >>

Diğer >>
    Bilgisayar
    Bilgi Yarışması
    Sormacalar
    Yararlı Bilgiler
    Güncel Bilgiler

English >>

Günlük Yaşamdaki Fizik

Şeker Gerçekten Beyaz Mıdır?


eker hepimizin de bildiği gibi kristal bir yapıya sahiptir ve çoğu kristal gibi de saydam veya renksizdir. Öyleyse toz (veya kesme) şeker neden beyaz görünür?

Elinize sadece bir tanecik şeker parçasını aldığınızda renksiz olduğunu çok rahat görebilirsiniz. O elinizde tutmuş olduğunuz küçük şeker parçacığı gördüğünüz gibi kristalize bir yapıya sahiptir ve saydamdır bu yüzden de renksizdir. Ama siz bu ve bunun gibi bir çok şekerciği bir şeker kabına hatta çay kaşığınıza yerleştirdiğinizde beyaz görüneceklerdir.

Bunun tek nedeni biraz önce belirttiğimiz şekerin kristal yapısıdır. Kristal yapısından dolayı her bir küçük şeker parçacığı üstüne düşen ışık ışınlarını kırar, tıpkı bir prizma gibi. Yalnız kaşığınızdaki veya kabındaki şekercikler belli bir düzende yerleşmedikleri için bu kırılan ışınlar aklınıza gelebilecek her yöne dağılırlar. İşte böyle olunca da biz çay kaşığımızdaki şekeri tüm ışınların veya renklerin bileşeni olan beyaz olarak görürüz; saydam değil!... Karın da beyaz görünmesinin nedeni aynıdır. Kar kristalleri üst üste yığıldıklarında üstlerine düşen ışınları her yöne kırıp dağıtırlar ve bu yüzden beyaz görünürler.


 
Özlü Söz:
İstediğin değil, sana gerekeni al. İstemediğin şeyin fiyatı, pek az bile olsa yine senin için pahalıdır. - (Cato)
Mustafa Kemal ATATÜRK diyor ki:
Ekonomi politikamızın önemli amaçlarından biri de; toplumun genel çıkarlarını doğrudan doğruya ilgilendirecek ekonomik kuruluş ve teşebbüsleri mali ve teknik gücümüzün elverdiği oranda devletleştirmedir.


© Özlük Hakkı/Copyright 2003-2023 Hasan Şahin KIZILCIK
Öneri: 1024x768 ve üstü